Η Ένωση Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδας ¨ΕΒΒΖΕ¨ ιδρύθηκε το 1932 (Αριθ. Αποφ. Πρωτ. Πειραιώς 1928/97 Αριθ. Μητρ. Βιβλ. Σωματ. 1205).

Μέλη της είναι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που αντικείμενό τους είναι η παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων, (σοκολάτες, καραμέλες, ζελέδες, κουφέτα, φρουΐ γλασσέ, χαλβάς, μαρμελάδα, σιροπιαστά, κουλουράκια -βουτήματα, τρούφα κ.ά.)

Λειτουργεί ως κλαδικό εργοδοτικό σωματείο το οποίο δραστηριοποιείται προς όφελος των Μελών του, ανεξάρτητα από κομματικά κριτήρια.

Μερικοί από τους παλαιότερους που έχουν διατελέσει ως Πρόεδροι της Ένωσής μας είναι :
Ορέστης Παπαδόπουλος (Σοκολατοποιΐα Άστορ), Κωνσταντίνος Μουζάκης (Καραμελοποιΐα Όλυμπικ ), Δημήτριος Μαλογιάννης (Φρουτίνο ). Γρηγόρης Μαρκίδης (Μαρκίδης ΕΠΕ).

Τη σκυτάλη έχει πάρει ο σημερινός μας πρόεδρος κ. Ιωάννης Λαγός (κουλουροποιία- μπισκοτοποιία ΤΡΙΑ ΛΑΜΔΑ ) .

Η ΕΒΒΖΕ φροντίζει για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των Μελών της σε τρέχοντα κλαδικά θέματα (βιομηχανίας, βιοτεχνίας, φορολογικά, εργατικά), παρακολουθεί τις εξελίξεις τους και παρεμβαίνει αποτελεσματικά, όταν χρειάζεται, προς τα παραγωγικά υπουργεία και άλλους κρατικούς φορείς.

Η ΕΒΒΖΕ είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχανιών με αριθμό μέλους: 561/08-03-90 και παράλληλα συνεργάζεται επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος με τα Βιοτεχνικά – Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά.

Συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις της εκάστοτε Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα Ζαχαρώδη Προϊόντα και είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την υπογραφή της. Υπέγραψε τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ζαχαρωδών οποία έχει ισχύ από την 1.1.2018.

Πολύ σημαντικό επίτευγμα της Ένωσης Ζαχαρωδών είναι η συγγραφή Οδηγού Κανόνων Ορθής Υγιεινής για τα Ζαχαρώδη Προϊόντα.

Αφορά την παραγωγική διαδικασία, την αποθήκευση πρώτων υλών, την αποθήκευση του τελικού προϊόντος και την διανομή του, τις εγκαταστάσεις και διαδικασίες. Έχει εγκριθεί από τον ΕΦΕΤ (Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων) και διατίθεται σε χαμηλή τιμή από τα γραφεία της Ένωσης.

Μερικές από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της ΕΒΒΖΕ τα τελευταία χρόνια είναι :
Την αφαίρεση από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών της διάταξης για την απαγόρευση χάλκινων σκευών για τη δημιουργία σιροπιού και λουκουμιών.
Την κατάργηση της υποχρέωσης των παραγωγών Ζαχαρωδών να αναγράφουν ή να έχουν διαθέσιμη τη Διατροφική Δήλωση των προϊόντων σε συσκευασίες «ΧΥΜΑ» οι οποίες απευθύνονται σε πελάτες χοντρικής,

Έκανε παρέμβαση για το νέο προεδρικό διάταγμα που αφορά το χωροταξικό.

Το διάταγμα αναφέρει ότι στις περιοχές Γενικής Κατοικίας τα καταστήματα εστίασης πρέπει να έχουν μέγιστη συνολική επιφάνεια αδειοδότησης 200τμ, τα επαγγελματικά εργαστήρια 400τμ , οι αποθήκες 400τμ. τα αναψυκτήρια (καφενεία, καφετέριες κλπ) 100 τμ και τα επαγγελματικά εργαστήρια και οι βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης 400τμ.

Όπως καταλαβαίνετε το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα αφορά όλους όσους έχουν επαγγελματική δραστηριότητα μέσα στις πόλεις.

Η Ένωση και σύσσωμο το Δ.Σ. παρακολουθεί στενά το θέμα με συνεχείς παρεμβάσεις.