Υπόμνημα προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας
23 Μαρτίου 2020
ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΟΤΟΠΟΙΙΑΣ ΑΣΤΟΡ
28 Ιουλίου 2021

Υπόμνημα προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας

Tην Πέμπτη 11/6/2020 η Ένωσή μας απέστειλε στους συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα , Ιωάννη Βρούτση και Άδωνι Γεωργιάδη στα Υπουργεία Οικονομικών , Εργασίας και Ανάπτυξης ένα ακόμη ΥΠΟΜΝΗΜΑ με αρ. πρωτ. 284/11-06-2020 και θέμα «Ασφαλιστικές εισφορές στη Συν-εργασία».. στο οποίο εκθέτουμε την σημερινή δύσκολη κατάσταση των επιχειρήσεων μας και επικεντρώνουμε ειδικότερα στο θέμα των Ασφαλιστικών εισφορών στη Συν-εργασία .

 

Νίκαια, 11 Ιουνίου 2020
Αρ. πρωτ. 284/11-06-2020

Προς το Υπουργείο Οικονομικών

Υπόψιν κου Χρήστου Σταϊκούρα

Προς το Υπουργείο Εργασίας

Υπόψιν κου Ιωάννη Βρούτση

Προς το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Υπόψιν κου Αδωνι Γεωργιάδη

 

Θέμα : Ασφαλιστικές εισφορές στη Συν-εργασία

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Θα θέλαμε να σας μεταβιβάσουμε για ακόμα μια φορά την συμπαράστασή μας, στον δύσκολο και απαιτητικό αγώνα τον οποίον δίνει καθημερινά η κυβέρνηση, με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε την μεγάλη μας ανησυχία, για το μέλλον των επιχειρήσεών μας, η οποία, μετά την δεκαετή ύφεση, πολλαπλασιάζεται λόγω των παρουσών συνθηκών.

Οι πωλήσεις μας και τα οικονομικά μας μεγέθη, βιώνουν μια άνευ προηγούμενου συρρίκνωση, η κάμψη όλων των δεικτών μας έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο και η ανάκαμψη, που ακόμα ούτε καν αχνοφαίνεται, μοιάζει πολύ χλιαρή ή και αμφίβολη.

Επικρατεί πολύ μεγάλη αβεβαιότητα .

Η πτώση του τζίρου των δικών μας επιχειρήσεων παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων (με ΚΑΔ 1082 και 1071), οφείλεται στο γεγονός ότι τα ζαχαρώδη προϊόντα δεν είναι προϊόντα «λίστας», αλλά «αυθόρμητης αγοράς». Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους έχει ελαχιστοποιηθεί δραματικά και συνεχίζει, στις παρούσες συνθήκες. Εκτός αυτού, πολλά από τα προϊόντα που παράγουν οι επιχειρήσεις μας για την τουριστική αγορά, παραμένουν αδιάθετα και θα συνεχίσουν για την φετινή χρονιά. Επιπλέον οι εταιρίες μας δέχονται πολύ σοβαρό πλήγμα στον τομέα των εξαγωγών, καθότι η ύφεση είναι πρωτοφανής και λαμβάνει χώρα σε όλον τον πλανήτη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πελάτες εξωτερικού.

Η έσχατη λύση που μπορούμε να σκεφτούμε, αν και το απευχόμαστε, είναι η μείωση των θέσεων εργασίας. Εν τούτοις η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα στην οικονομική διαχείριση του κάθε νοικοκυριού έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών.

Το εργοδοτικό κόστος στις επιχειρήσεις μας αντιπροσωπεύει πάνω από το 30 % των ετησίων εξόδων μας.

Η επιλογή για την διαδικασία της ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεων μας, με μειωμένο προσωπικό, έχει προέλθει από την καταβύθιση των πωλήσεων των προϊόντων του κλάδου μας. Συγκεκριμένα η πτώση των πωλήσεων των προϊόντων μας στο χρονικό διάστημα Απριλίου – Μαΐου είναι της τάξης του 65 %. Είναι χαρακτηριστικό , ότι για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα , υπήρχε πτώση πώλησης των ζαχαρωδών ακόμα και στα καταστήματα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα , πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μας θα «κλείσουν» το 2020 με συνολική πτώση πωλήσεων περίπου 30% αλλά και μεγαλύτερη σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν και πάλι μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού.

Θα κληθούμε να πληρώσουμε το επόμενο τετράμηνο για το σύνολο των εργαζομένων μας: τις εργοδοτικές εισφορές των μηνών Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, το Δώρο Πάσχα, τις εργοδοτικές εισφορές του Δώρου Πάσχα, την άδεια θέρους, το επίδομα της άδειας, τις εργοδοτικές εισφορές της άδειας και τους μισθούς στην εκ περιτροπής απασχόληση της Συν-εργασίας των εργαζομένων μας.

Πιστεύουμε ότι α) θα πρέπει άμεσα να υπάρξει τροποποίηση της απόφασης και να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις μόνο με το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών των ημερών για τις οποίες απασχολούν το προσωπικό τους και όχι για το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους, β) θα πρέπει να γίνει ρύθμιση για την αποπληρωμή των εκκρεμούντων, λόγω πανδημίας, υποχρεώσεων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Στόχος μας είναι να επιβιώσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες , μένοντας, όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες, συνεπείς στις υποχρεώσεις μας με το δημόσιο, τις τράπεζες και τους προμηθευτές , αλλά και όσο είναι εφικτό, χωρίς να εξαναγκαστούμε να προβούμε σε μείωση προσωπικού.

Ελπίζουμε ότι θα κατανοήσετε την κατάστασή μας και τις υπάρχουσες συνθήκες και θα συνδράμετε με τις διορθωτικές σας κινήσεις στην ύπαρξή μας.