Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Ε.Β.Β.Ζ.Ε. 2018
10 Φεβρουαρίου 2018
Επίσημος έλεγχος στον τομέα των επιχειρήσεων Ζαχαρωδών Προϊόντων απο τον ΕΦΕΤ (pdf)
11 Ιουνίου 2018

Ετήσια Γενική Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες της Ένωσης Ζαχαρωδών 2018

Την Δευτέρα 14 Μαϊου 2018 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική μας Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες της Ένωσής μας .

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου διαμορφώνεται ως εξής:

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση – Αρχαιρεσίες της Ένωσης μας πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Συντονιστής ήταν ο κ. Ιωάννης Καρακάσης , Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πειραιώς.

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα:

«ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ».

Ομιλητές ήταν οι :

  • Η κα Ρένα Μπαρδάνη / Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε για την Υγιεινή και Ασφάλεια στο χώρο εργασίας
  • Η Dr Ζωή Μούσια, ΠΕ Χημικών Μηχανικών, Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων (ΕΦΕΤ) για τα θέματα επίσημου ελέγχου τροφίμων
  • Ο κ. Νικόλαος Ντάνος, Msc Κτηνιάτρων, Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων για τα θέματα επισήμανσης (ΕΦΕΤ)
  • Η κα Ειρήνη Χαρίτου – Senior Executive, Market Development, GS1 Association Greece
  • Ο κ. Μάνος Παπαδάκης – Applications Executive, Standards & Solutions, GS1 Association Greece με θέμα “GS1 Barcodes με θέμα : «Συστηθείτε στην εγχώρια και διεθνή αγορά, έχοντας εξασφαλίσει μοναδική και έγκυρη ταυτότητα για τα προϊόντα σας”.

Συγκεκριμένα :

Η κα Ρένα Μπαρδάνη πρόεδρος ΔΣ ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. μας μίλησε για το πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης εργασίας, της υγιούς γήρανσης και της συνταξιοδότησης σε καλή κατάσταση υγείας.

Η προαγωγή της υγείας στο χώρο εργασίας είναι μία συντονισμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων στο εργασιακό περιβάλλον.

Για να το πετύχουμε, πρέπει να δώσουμε σημασία τόσο στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας όσο και στην Εκτίμηση Κινδύνων.

Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να εκπαιδευτούν με τα σεμινάρια του ΕΦΕΤ και την μαθητεία στα ΕΠΑΛ για να πάρουν την θεωρητική γνώση. Εξίσου σημαντικό όμως είναι οι παλιοί εργαζόμενοι των επιχειρήσεων να υποδεχτούν και να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση τους πάνω στην υγιεινή και τις πηγές κινδύνων στους νεότερους.

Η Dr Ζωή Μούσια, ΠΕ Χημικών Μηχανικών, Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων (ΕΦΕΤ) για θέματα επίσημου ελέγχου τροφίμων, μας μίλησε για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή τρόφιμα με ομοιόμορφους κανόνες στην ΕΕ.

Αυτό αποτυπώνεται στον κανονισμό 178/2002 ο οποίος αποσκοπεί στη μείωση, εξάλειψη ή αποφυγή ενός κινδύνου για την υγεία μέσω της διάθεσης τροφίμων. Τρεις είναι οι συνιστώσες της ανάλυσης του κινδύνου : η αξιολόγηση του κινδύνου, η διαχείριση του κινδύνου και η ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο

Η Κα Μούσια μας ανέλυσε τι σημαίνει ασφαλές τρόφιμο, τι σημαίνει μη κανονικό, πως αναλύονται οι κίνδυνοι σε φυσικούς, βιολογικούς και χημικούς.

Για τα υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα (μηχανήματα, μεταφορικές ταινίες, υλικά συσκευασίας κλπ)

Για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Ποιους γενικούς και ποιους ειδικούς κανονισμούς πρέπει να ακολουθούν. Τα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων που πρέπει να τηρούν. Την ανάγκη για τήρηση προτύπων , ιχνηλασιμότητα και διαδικασίες αυτοελέγχου. Την αξιολόγηση προμηθευτών.

Τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι μικρές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το HACCP.

Ο κανονισμός 882/2004 ορίζει πως θα γίνονται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ποια είναι τα εργαλεία ελέγχου που χρησιμοποιεί ο ΕΦΕΤ, τις διαδικασίες και τα έντυπα ελέγχου.

Το συμπέρασμα είναι πως οι έλεγχοι εξασφαλίζουν όχι μόνο υγιή προϊόντα αλλά και δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων . Ο ΕΦΕΤ προσπαθεί και θέλει να υπάρχουν ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις στην αγορά. ( Δείτε σχετικό pdf)

Ο κος Νικόλαος Ντάνος, Msc Κτηνιάτρων, Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων για θέματα επισήμανσης (ΕΦΕΤ) μας μίλησε για τα συχνά λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις και οδηγούν σε ανακλήσεις προϊόντων από την αγορά.

Λάθη γίνονται στις ετικέτες ειδικά όσον αφορά την αναγραφή στα λίπη και έλαια, τα πρόσθετα, τα αλλεργιογόνα, το είδος των ξηρών καρπών, την ημερομηνία λήξης, πότε αναγράφουμε σε ένα πρόσθετο ότι είναι «Ε» κλπ . Πως μπορεί μια ετικέτα να είναι παραπλανητική, τι πρέπει να περιέχει σε σχέση με την ονομασία του προϊόντος ( πχ παστέλι με μέλι) πως αναγράφουμε συστατικά με μεταβαλλόμενες αναλογίες, και ότι είναι αναγκαίο να αναγράφεται η παρτίδα.

Ο Κος Ντάνος μας είπε πως είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας ελέγχου τροφίμων.

Δυστυχώς στην Ελλάδα εκτός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα υπουργεία έχουν δημιουργήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς.

Ο ΕΦΕΤ είναι ενάντια σε αυτό -ειδικά στην πολυνομία και τα μπερδέματα αρμοδιοτήτων που δημιουργούνται – και ελπίζει πως κάποια στιγμή η πολιτεία αυτό το θέμα θα το ξεκαθαρίσει

Η κ. Ειρήνη Xαρίτου, Senior Executive, Market Development,στέλεχος του μη κερδοσκοπικού συνδέσμου GS1 Association Greece, μοναδικού εξουσιοδοτημένου φορέα στην Ελλάδα για τη χορήγηση GS1 barcodes με προθέματα 520 και 521. Η οποία εξήγησε τη σημασία της εγκυρότητας των barcodes και τη δυνατότητα ελέγχου τους μέσω του παγκοσμίου μητρώου GEPIR, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της νέας υπηρεσίας GS1 Cloud, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πηγή αξιόπιστων πληροφοριών παγκοσμίως

Ο κ. Μάνος Παπαδάκης, Applications Executive, Standards & Solutions, αναφέρθηκε στις βασικές αρχές κωδικοποίησης και σήμανσης των προϊόντων, σε κοινά λάθη που οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν αλλά και σε απαιτήσεις των διεθνών αγορών. Μίλησε για λύσεις σε θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία όπως ιχνηλασιμότητα και ανάκληση προϊόντων αλλά και για τις υπηρεσίες του GS1 Association Greece, όπως το Data Pool HellaSync που διευκολύνει τον συγχρονισμό δεδομένων μεταξύ προμηθευτών και εμπόρων.

Τέλος, ανακοινώθηκε η μείωση των συνδρομών του GS1 Association Greece για υφιστάμενα και νέα μέλη από 1/6/2018 κατά 20%, που χαιρετήθηκε από τις επιχειρήσεις μέλη της ΕΒΒΖΕ.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό :