ΠΑΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΠΑΓΩΤΑ ΓΛΥΚΑ ΑΕ
11 Ιουνίου 2018
MELBON – Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.
11 Ιουνίου 2018

ΠΑΠΑΠΑΡΑΣΚΕΥΑ Α.Ε.

To Ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά ιδρύθηκε το 1926 από τον αείμνηστο Γεώργιο Παπαπαρασκευά, λειτουργεί μέχρι σήμερα και είναι το ζαχαροπλαστείο που έκανε γνωστή την Ξάνθη για τα γλυκά της. Με την 80ετή παρουσία του στην πόλη της Ξάνθης θεωρείται ο καλύτερος πρεσβευτής του είδους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Κύριο μέλημα είναι η ποιότητα των πρώτων υλών και η χρήση παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής. Το πνεύμα που διέπει την πολύχρονη λειτουργία της είναι το πάντρεμα των διαχρονικών αυτών αξιών και της συνεχούς δημιουργικότητας.

Στα πλαίσια παραγωγής προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διασφάλισης και πιστοποίησης προϊόντων τηρώντας όλες τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές οδηγίες (ISO 22000:2005)

Ιδρυτής της επιχείρησης είναι ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς ο οποίος ως πρόσφυγας από την Ανατολική Θράκη (40 εκκλησίες) ήρθε στην Ξάνθη το 1922, γνωρίζοντας το επάγγελμα του Ζαχαροπλάστη, εργαζόμενος σε Ζαχαροπλαστείο της περιοχής του. Μετά από μερικές περιπλανήσεις σε Ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης και αφού προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που προκάλεσε η προσφυγιά άνοιξε το 1926 ένα δικό του Ζαχαροπλαστείο και ξεκίνησε παρασκευάζοντας τα γλυκά που είχε μάθει (τρίγωνα κτλ.).

Ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς ήταν πνεύμα ανήσυχο, εργατικός και διερευνητικός. Έκανε συνεχείς προσπάθειες για νέα προϊόντα με άριστη ποιότητα. Είναι ο πρώτος που καθιέρωσε το 1930 την καργιόκα (Ανώμαλα κτλ.) ως γλύκισμα στην Ξάνθη και καθ’ επέκταση σ’ όλη την Ελλάδα, αφού βελτίωσε τη ποιότητα της χρησιμοποιώντας αγνά υλικά. Η συνταγή της σοκολάτας είναι αποκλειστικά δική του έμπνευση. Επίσης και το σαραγλί ήταν αυτός που το παρουσίασε σαν γλυκό σε Ζαχαροπλαστείο και καθιερώθηκε πανελλαδικά. Μέχρι τότε το σαραγλί ήταν σπιτικό γλυκό και δεν πουλιότανε σε Ζαχαροπλαστεία.

Στην συνέχεια, μετά τον θάνατο του Γ. Παπαπαρασκευά ανέλαβε η δεύτερη γενιά με αρχιτεχνίτη τον Στέλιο Αρσένη και υπεύθυνο στην διοίκηση και πώληση τον Δημήτριο Παπαγιαννόπουλο οι οποίοι βοήθησαν στην επέκταση της επιχείρησης και αύξηση της παραγωγής διατηρώντας την ποιότητα των προϊόντων ακολουθώντας πιστά την παράδοση. Σήμερα έχει αναλάβει πλέον η Τρίτη γενιά αφού τα παιδιά τους έχουν μπει και αυτά ενεργά στην επιχείρηση, αξιοποιώντας τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και το εξειδικευμένο προσωπικό με τη μακροχρόνια εμπειρία. Η μεταξύ τους άριστη συνεργασία καθώς και η επιμονή στην διατήρηση της παράδοσης και της ποιότητας αποτελούν τα μυστικά της επιτυχημένης πορείας της επιχείρησης.

Τα προϊόντα μας είναι σταθερά και παρασκευάζονται με την παραδοσιακή συνταγή που μας κληροδότησε ο ίδιος ο Γ. Παπαπαρασκευάς, ενώ η νέα γενιά εμπλουτίζει την παραγωγή και με νέα γλυκά βασιζόμενα πάντα στις ίδιες αρχές.

Το εργαστήριο έχει μεταφερθεί εδώ και δύο χρόνια σε νεόκτιστες εγκαταστάσεις στο Πετροχώρι Ξάνθης σε μια έκταση 5 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις 1200 τμ και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που ακολουθεί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαρρύθμιση των νέων χώρων και η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού προγραμματίστηκε έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση της παραγωγικότητας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Τα παραδοσιακά γλυκά που έχουν κάνει πανελληνίως γνωστό το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά και την Ξάνθη είναι η περίφημη καριόκα και το σαραγλί και άλλα σοκολατένια κεράσματα όπως ο νουγκάς, το πουράκι, το ανώμαλο και ο κουραμπιές. Επίσης παρασκευάζουμε και άλλα παραδοσιακά γλυκά όπως τα σιροπιαστά μπακλαβά, κανταίφι και εκμέκ κανταίφι, μπαντέμ εσμέ, αμυγδαλωτά, τον κορμό με κρέμα βουτύρου, τη σοκολατίνα και πολλές πολλές ακόμα σοκολατένιες λιχουδιές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά Α.Ε.

28ης Οκτωβρίου 186

67100 Ξάνθη

Τηλ. 2541022677

Φαξ. 2541026829

sales@papaparaskevas.gr
Website : www.papaparaskevas.gr