Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική μας Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες της Ένωσής μας .
Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου διαμορφώνεται ως εξής:
ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΒΒΖΕ
Πρόεδρος | Ιωάννης Λαγός |
ΤΡΙΑ ΛΑΜΔΑ Ι. ΛΑΓΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. |
Αντιπρόεδρος | Νικόλαος Κόκκος | ΚΟΚΚΟΣ –ΠΟΓΑΤΟΣ Α.Β.Ε. |
Γενική Γραμματέας | Βασιλική Χριστοπούλου | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΙΑΠ ΜΕΝΤΕΛ Α.Β.Ε.Ε. |
Ταμίας | Αλέξανδρος Μαρκίδης |
ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΠΕ |
Μέλος | Βασίλειος Ζαχαριάς | MELBON -ΑΝΔΡ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. |
Μέλος |
Κω/νος Μπακογιάννης |
ΑΦΟΙ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Ο.Ε. |
Μέλος | Λουκάς Κέκκος | Αφοι ΚΕΚΚΟΥ Ο.Ε. |
Α’ Αν/κός Σύμβουλος | Απόστολος Κυριακόπουλος | K. & C PLANET |
Β’ Αν/κός Σύμβουλος | Αθανάσιος Μαλογιάννης | FROUTINO ΑΘ. ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. |
Η θητεία της νέας Διοίκησης της ΕΒΒΖΕ , όπως ορίζει το καταστατικό της Ένωσης , είναι τριετής και
θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο 2024.
Ακολούθησε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα:
«ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ».
Ομιλητές ήταν οι :
Συγκεκριμένα :
Ο κ. Ρουσσέτος Λειβαδάρος, Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ, Πρώην Δ/ντής Ανάπτυξης Πειραιά-μας μίλησε για «Τι πρέπει να προσέχουμε για την ίδρυση νέων μονάδων Ζαχαρωδών και τη λειτουργία των υφισταμένων, σύμφωνα με την βιομηχανική, χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία«.
Η ίδρυση νέων μονάδων ζαχαρωδών και η λειτουργία υφισταμένων, κατά τη βιομηχανική, χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία
Η παρουσίαση αναλύει ζητήματα, δίνει διεξόδους σε ορισμένα ζητήματα καιφωτίζει τις δυνατότητες ίδρυσης νέων μονάδων και εκσυγχρονισμού των
υφιστάμενων. Παρουσιάζει την περιβαλλοντική κατάταξη και τις Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των μεταποιητικών μονάδων ζαχαρωδών και συναφών προϊόντων (παξιμάδια, μπισκότα κ.ά).
Οι περιπτώσεις μεταποιητικών μονάδων ζαχαρωδών
Οι περιπτώσεις σχετίζονται με το χρόνο ίδρυσης των μονάδων και τη χωροταξική οργάνωση της περιοχής τους.
σήμερα νόμιμα ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό σε περιοχές Γενικής Κατοικίας και Κέντρου Πόλης. Κατά κανόνα είναι μονάδες Β’Περιβαλλοντικής Κατηγορίας και μπορούν να εκσυγχρονίζονται μέχρι
το όριο της κατηγορίας τους, που είναι πολύ υψηλό. Προσοχή, δεν επιτρέπεται η μετεγκατάστασή τους από Γενική Κατοικία ή Κέντρο Πόλης σε Γενική κατοικία ή Κέντρο Πόλης, παρά μόνο σε εξαιρετικές
περιπτώσεις, σεισμού, πλημμυρών κλπ. Επιτρέπεται η μετεγκατάστασή τους σε περιοχές ΒΙΟΠΑ εντός ΓΠΣ και περιοχές εκτός σχεδίου περιοχές ΕΜ, ΕΟ της Αττικής και σε εκτός σχεδίου υφιστάμενα
βιομηχανικά κτίρια.
Kw κινητηρίου ισχύος και 70 Kw θερμικής.
Ο καθηγητής κος Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Λέκτορας Εφαρμογών στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μας ενημέρωσε για τις «Τελευταίες εξελίξεις για το σύστημα Nutri-Score, κατάργηση λευκής χρωστικής Ε171 , κ.α.)»
Σύστημα Nutriscore
Το σύστημα υγείας διατροφικής δήλωσης εμπρόσθιου πεδίου «Nutri-Score» αναπτύχθηκε στη Γαλλία. Από το Μάρτιο του 2017 έχει γίνει επίσημο σχήμα διατροφικής δήλωσης εμπρόσθιου πεδίου στη Γαλλία. Χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες διατροφικής ποιότητας (από το πράσινο στο κόκκινο), ενώ υπάρχει και η μεσαία κατηγορία, σε χρώμα κίτρινο. Η προσθήκη των γραμμάτων από το Α ως το Ε στα χρώματα έγινε με σκοπό να βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα της ετικέτας. Ο υπολογισμός του διατροφικού δείκτη του συστήματος γίνεται χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη την περιεκτικότητα επτά διαφορετικών διατροφικών παραμέτρων ανά 100 g τρόφιμου. Παράλληλα, λαμβάνεται υπόψη μια αρνητική για την υγεία συνιστώσα (θερμίδες καθώς και περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, σάκχαρα και αλάτι) και μία θετική για την υγεία συνιστώσα (περιεκτικότητα σε οπωροκηπευτικά και καρπούς, εδώδιμες ίνες και πρωτεΐνη). Ήδη, το σύστημα Nutriscore, έχει υιοθετηθεί έστω και «άτυπα» από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι ότι δεν εκφράζει τη διατροφική αξία παραδοσιακών περιφερειακών τροφίμων, όπως το παστέλι, χαλβάς, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία για την ανθρώπινη υγεία και την ευζωία». Το τελικό σύστημα διατροφικής αξίας θα πρέπει να βοηθά τους καταναλωτές να κατανοούν τις πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων.
Aπαγόρευση της χρήσης της χρωστικής Ε 171
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώσε επίσημα στις 8 Οκτωβρίου 2021, την αφαίρεση της χρωστικής Ε171 (διοξείδιο του τιτανίου) από τον επίσημο κατάλογο προσθέτων τροφίμων της Ε.Ε. Ο νέος κανονισμός που θα εκδοθεί στις αρχές 2022, θα επιτρέπει την χρήση της χρωστικής Ε 171 στα τρόφιμα, μόνο 6 μήνες μετάαπό την ημερομηνία ισχύος του κανονισμού που θα απαγορεύει την χρήση της χρωστικής Ε171. αυτά τα τρόφιμα που θα παρασκευάζονται 6 μήνες μετάαπό την ημερομηνία ισχύος του κανονισμού μπορεί να διατίθενται στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης. Οι χώρες της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου, ενός κοινού προσθέτου τροφίμων, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων έκρινε ότι δεν είναι ασφαλές, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή απαγόρευση το 2022.Οι κύριες κατηγορίες τροφίμων στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το E171, περιλαμβάνουν κάποια ψημένα προϊόντα, σούπες, ζωμούς και σάλτσες, Η απαγόρευση αφορά τη χρήση του ως πρόσθετου στα τρόφιμα, όπου χρησιμεύει κυρίως ως λευκαντικό και λαμπρυντικό. Η μοναδική του λευκότητα . και φωτεινότητα, η σταθερότητα στη θερμότητα, το φως και η απορρόφηση υπεριώδους ακτινοβολίας καθιστούν το διοξείδιο του τιτανίου το πιο αποτελεσματικό λευκό χρώμα στα τρόφιμα -στην πραγματικότητα, είναι έως και πέντε φορές πιο αποτελεσματικό από τις εναλλακτικές. Δεν υπάρχουν όμως μέχρι και σήμερα αξιόπιστα υποκατάστατα του διοξειδίου του τιτανίου.
Αναθεώρηση του έντυπου ελέγχου του ΕΦΕΤ για τις επιχειρήσεις ζαχαρωδών προιοντων (https://www.efet.gr/index.php/el/arxes-elegxou/odigies/entypa)
Σε κάθε έντυπο ελέγχου προβλέπονται διακριτά πεδία:
α. Η εισαγωγή περιλαμβάνει τα αναγκαία στοιχεία ταυτοποίησης της επιχείρησης σε επίπεδο εντοπισμού λειτουργίας, σε επίπεδο δραστηριότητας και δυναμικότητας.
β. Τα σημεία ελέγχου ομαδοποιούνται σε 3 έως 6 θεματικά κεφάλαια, ανάλογα με την κατηγορία επιχειρήσεων, τα οποία αντιστοιχούν στα πεδία επισήμου ελέγχου και καλύπτονται από νομοθετικές απαιτήσεις οριζόντιου ή ειδικού χαρακτήρα. Ο βαθμός συμμόρφωσης της επιχείρησης για κάθε σημείο ελέγχου, αντιστοιχεί σε μία από τις τέσσερις επιλογές που διατυπώνεται με την χρήση των ενδείξεων «Ναι» για τη συμμόρφωση, «μερική συμμόρφωση», «Όχι» για τη μη συμμόρφωση και «Δεν εφαρμόζεται», ενώ υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετων παρατηρήσεων στο περιθώριο του εντύπου.
γ. Απόδοση βαρύτητας/σύστημα βαθμολόγηση. Για κάθε σημείο ελέγχου υπάρχει διαβάθμιση των ευρημάτων αφού αποδίδεται βαθμός βαρύτητας αναλόγως της σημασίας τους με βάση τον κίνδυνο, διαφοροποιώντας το εύρος βαθμολογίας από τη μηδενική μέχρι την πλήρη συμμόρφωση. Το σύστημα βαθμολόγησης υποστηρίζει την επιμέρους βαθμολογία κεφαλαίων και την συνολική αξιολόγηση της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι ο χαρακτηρισμός της επιχείρησης ως υψηλού, μέσου ή χαμηλού κινδύνου είναι κομβικής σημασίας καθότι συνιστά παράμετρο η οποία συνυπολογίζεται για το συνολικό προφίλ επικινδυνότητας και τον προσδιορισμό συχνότητας επιθεώρησης.
δ. Αποτελέσματα. Αφού προηγηθεί η αξιολόγηση των ευρημάτων με βάση το σύστημα βαθμολόγησης, το έντυπο ελέγχου περιλαμβάνει πεδίο της σύνοψης των συμπερασμάτων ελέγχου, της αναφοράς συστάσεων και της απαίτησης λήψης διορθωτικών ενεργειών. Αξιοποιεί τα αποτελέσματα για την επιλογή μέτρων συμμόρφωσης ή κυρώσεων που θα επιβληθούν στην επιχείρηση και χρησιμοποιεί το αποτέλεσμα του ελέγχου για περαιτέρω αξιολόγηση κινδύνων της επιχείρησης και τον επαναπρογραμματισμό του ελέγχου.
η κα Ειρήνη Χαρίτου, Senior Executive Market Development του GS1 Association–Greece μας παρουσίασε «Τα πρότυπα GS1 οδηγούν τη νέα ψηφιακή εποχή – Νέα & Εξελίξεις».
Η εμπιστοσύνη και η αποτελεσματικότητα ξεκινούν με μια έγκυρη ταυτότητα
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι πληροφορίες επηρεάζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις και τις στρατηγικές.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο διοχετεύει με εκατομμύρια προϊόντα τους καταναλωτές και δισεκατομμύρια γραμμωτοί κώδικες σκανάρονται σε φυσικά καταστήματα κάθε μέρα. Δυστυχώς, οι έμποροι λιανικής και τα marketplaces δεν μπορούν να επαληθεύσουν με βεβαιότητα τα προϊόντα που πωλούν, χρησιμοποιώντας μία μόνο πηγή αξιόπιστων πληροφοριών. Τώρα με το Verified by GS1 μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση:
«Είναι αυτό το προϊόν που νομίζω ότι είναι;»
Η Ταυτότητα του προϊόντος (Product ID) δημιουργείται από τον ίδιο τον brand owner, με την καταχώρηση ενός κωδικού GTIN μαζί με βασικές πληροφορίες για το προϊόν: brand name, περιγραφή προϊόντος, URL φωτογραφίας, κατηγοριοποίηση βάσει προτύπου GPC, καθαρό περιεχόμενο & μονάδα μέτρησης, χώρα πώλησης του προϊόντος.
Οι λιανέμποροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να επαληθεύσουν την ταυτότητα ενός προϊόντος και να αποκτήσουν ταχύτερη, απλοποιημένη πρόσβαση σε ακριβή δεδομένα, που προέρχονται από τον ίδιο τον Brand owner.
Πλεονεκτήματα
Αποτελεσματικότητα για τους brand owners (ιδιοκτήτης εμπορικού σήματος)
Αποτελεσματικότητα για τους Λιανέμπορους και Marketplaces
Εμπιστοσύνη για τους καταναλωτές
Τα πρότυπα GS1 οδηγούν τη σύγχρονη επανάσταση της πληροφορίας και πρωταγωνιστές είστε Εσείς.
Για να συμμετέχετε χρειάζεται: