Ετήσια Γενική Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες της Ένωσης Ζαχαρωδών 2018
24 Μαΐου 2018
Παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές – Επισήμανση ζαχαρωδών τροφίμων
15 Οκτωβρίου 2018

Επίσημος έλεγχος στον τομέα των επιχειρήσεων Ζαχαρωδών Προϊόντων απο τον ΕΦΕΤ (pdf)

Η Dr Ζωή Μούσια, ΠΕ Χημικών Μηχανικών, από την Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων του ΕΦΕΤ για θέματα επίσημου ελέγχου τροφίμων, προσκεκλημένη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης μίλησε για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή τρόφιμα με ομοιόμορφους κανόνες στην ΕΕ

Αυτό αποτυπώνεται στον κανονισμό 178/2002 ο οποίος αποσκοπεί στη μείωση, εξάλειψη ή αποφυγή ενός κινδύνου για την υγεία μέσω της διάθεσης τροφίμων. Τρεις είναι οι συνιστώσες της ανάλυσης του κινδύνου :

Η αξιολόγηση του κινδύνου,

Η διαχείριση του κινδύνου και

Η ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο

Η Κα Μούσια ανέλυσε τι σημαίνει ασφαλές τρόφιμο, τι σημαίνει μη κανονικό, πως αναλύονται οι κίνδυνοι σε φυσικούς, βιολογικούς και χημικούς.

Για τα υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα (μηχανήματα, μεταφορικές ταινίες, υλικά συσκευασίας κλπ)

Για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Ποιους γενικούς και ποιους ειδικούς κανονισμούς πρέπει να ακολουθούν. Τα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων που πρέπει να τηρούν. Την ανάγκη για τήρηση προτύπων , ιχνηλασιμότητα και διαδικασίες αυτοελέγχου. Την αξιολόγηση προμηθευτών.

Τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι μικρές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το HACCP.

Ο κανονισμός 882/2004 ορίζει πως θα γίνονται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ποια είναι τα εργαλεία ελέγχου που χρησιμοποιεί ο ΕΦΕΤ, τις διαδικασίες και τα έντυπα ελέγχου. για θέματα επίσημου ελέγχου τροφίμων.

Ο Νικόλαος Ντάνος, Msc Κτηνιάτρων, από την Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων για θέματα επισήμανσης (ΕΦΕΤ) μας μίλησε για τα συχνά λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις και οδηγούν σε ανακλήσεις προϊόντων από την αγορά.

Λάθη γίνονται στις ετικέτες ειδικά όσον αφορά την αναγραφή στα λίπη και έλαια, τα πρόσθετα, τα αλλεργιογόνα, το είδος των ξηρών καρπών, την ημερομηνία λήξης, πότε αναγράφουμε σε ένα πρόσθετο ότι είναι «Ε» κλπ . Πως μπορεί μια ετικέτα να είναι παραπλανητική, τι πρέπει να περιέχει σε σχέση με την ονομασία του προϊόντος ( πχ παστέλι με μέλι) πως αναγράφουμε συστατικά με μεταβαλλόμενες αναλογίες, και ότι είναι αναγκαίο να αναγράφεται η παρτίδα.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω pdf.